Drømmeår i USA med HAV2Care i reisefølget

Skoleåret i USA sammen med familien ga funksjonshemmede Peter Angelsen-Storvik (19) fra Asker et nytt perspektiv på livet.

«Jeg forstod at funksjonshemmingen min ikke hindrer meg i å ta del i aktiviteter sammen med funksjonsfriske. USA-oppholdet åpnet nye dører for meg, og viste meg et samfunn der inkludering og tilgjengelighet er innarbeidet», sier Peter.

I år er Peter ferdig med vidregående skole og har rullet med russen og svettet over eksamen sammen med medelever. Selv om han er alvorlig CP-rammet, har epilepsi og mangler talespråk, har han fullført normal skolegang med gode resultater. Hans mor, Nina Angellsen- Storvik, sier USA-oppholdet i 2015 gav både Peter og resten av familien en skikkelig boost.

En litt sliten Peter i russedress sammen med assistenten Thea utenfor Nesbru videregående skole.

Mange var skeptiske til våre planer om å dra til California et helt år med Peter som er avhengig av mye assistanse. Men vi ønsket sterkt å gjennomføre det, og fikk full backing av folkene som jobber i HAV2Care, den gang HAV AS. De hjalp oss å sy sammen et opplegg som fungerte, og tok ansvar som formelle arbeidsgivere. Det var et viktig bidrag i dialogen med Asker Kommune for «å ta med oss» Peters BPA-ordning til USA, sier Nina.

En annen verden
Med eget BPA-team i reisefølget bosatte familien seg i San Clemente i California, hvor Peter og hans søsken begynte på Montessoriskole. Nina minnes at Peter var bekymret for om han ville få nye venner i USA. Men bekymringen viste seg å være ubegrunnet. Peter ble veldig godt tatt imot, og andre elever synes det var kjempestas å bli kjent med han. Det at han stavet på engelsk synes de var imponerende. Og Peter fikk fort en bestevenn i Ayden og hans familie.

Skolen var fantastisk flinke til å ta imot og integrere Peter og hans personlige assistent i skole og klassemiljø. Han ble inkludert fra første stund. Det virket som om det var den naturligste ting i verden for dem, sier Nina.

Det var en digg opplevelse. Jeg fikk mange venner og hadde mange flotte opplevelser. Jeg husker spesielt rideturene vi hadde i stallen hos ­Michael i Coto. Vi drog på mange reiser, blant annet til Yosemite ­nasjonalpark og til Utah, hvor jeg kjørte sitski, sier Peter.

Så muligheter
Nina sier at HAV2Care har mye av æren for at USA-oppholdet lot seg gjennomføre, og for at Peter også har gjennomført en vanlig skolegang, slik han har ønsket.

De ser ikke problemer, men fokuserer på mulighetene og har støttet meg som arbeidsleder.  Asker kommune har også vist seg å være løsningsorienterte, både når det gjelder USA-tur og BPA inn skolen. Det har vært helt avgjørende for ­Peter at skolen og HAV2Care la til rette for «å dele» på Peters BPA ressurser, slik at de kunnet jobbe både på skolen og på Peters fritid, sier Nina.